Kun työt päättyy, elämä jatkuu

Kun työt päättyy,
elämä jatkuu


Muutosneuvottelujen keskellä moni kohtaa kriisin. Työpaikan menettäminen on yksi elämän suurista murroksista, ja siihen voi liittyä isoja ja kipeitä kysymyksiä: Miksi juuri minä? Enkö ollut riittävä? Onko minussa jotain vialla?

Tällaiset ajatukset ovat inhimillisiä. Ne kumpuavat pettymyksestä, epävarmuudesta ja ennen kaikkea menetyksestä. Moni kokee riittämättömyyden tunteita, ja itsetunto voi saada niin kovan iskun, että sen palasia joutuu keräilemään pitkään. Kun omanarvontunto ja ammatillinen identiteetti horjuvat, ei välttämättä lohduta edes se, että “et ole ainoa”.

Nainen allapäin

Huolien lista voi olla pitkä: uuden työn löytäminen, taloudellinen turva, oman osaamisen riittävyys... Tulevaisuus voi hetken näyttää sumuiselta.

Mutta vaikka kaikki tuntuu hetken epävarmalta, yksi asia säilyy: mahdollisuus kasvuun. Myllerrys ei vähennä ihmisarvoa – se voi päinvastoin avata tilaa tarkastella omia vahvuuksia uudesta kulmasta. Ahdistuksen keskellä on lupa levätä, surra ja olla hukassa. Samalla voi hellästi muistuttaa itseään: Tämä ei ole loppu. Tämä on uuden alku, joka ei ehkä vielä näytä miltään – mutta se tulee kyllä.

Myös organisaatioon jäävät kokevat muutosneuvottelut usein syvästi. “Selviytyjän syyllisyys” voi hiipiä mieleen: miksi minä sain jäädä, kun kollegani lähtivät? Työyhteisön dynamiikka muuttuu, ja tuttu arki särkyy monelta suunnalta. On hyvä muistaa, että myös jääjät tarvitsevat tilaa käsitellä tapahtunutta ja löytää uudelleen paikkansa muuttuneessa työyhteisössä.

"Resilienssi ei tarkoita sitä, ettei kaadu – vaan että nousee yhä uudelleen."

Muutostilanteissa jokainen tarvitsee resilienssiä – eli kykyä palautua, sopeutua ja löytää tasapaino uudelleen. Resilienssi ei ole pelkästään yksilön sisäsyntyinen ominaisuus, vaan se rakentuu monista elämän osa-alueista. Ja mikä parasta – sitä voi kehittää. Aina.

Hyvä resilienssi rakentuu esimerkiksi näistä:

  • Myönteisestä suhtautumisesta itseen ja ympäröivään maailmaan

  • Kyvystä säilyttää suunta myös silloin, kun tuulee vasten

  • Joustavasta ja ratkaisukeskeisestä ajattelusta

  • Uskalluksesta pyytää ja ottaa vastaan apua

  • Aloitteellisuudesta ja rohkeudesta tarttua uusiin mahdollisuuksiin

 

Resilienssi ei tarkoita, että kaikki aina sujuisi helposti. Se tarkoittaa, että vaikeuksienkin keskellä voi löytyä toivoa – ja että vahvuudet, joita itsestään ei tiennyt, voivat alkaa hiljalleen näkyä.

Elämä ei aina etene suoraviivaisesti. Joskus se mutkittelee, pysähtyy ja yllättää. Mutta juuri niissä kohdissa ihminen usein kasvaa eniten. Ja vaikka et vielä tietäisi, mihin olet matkalla, voit luottaa siihen, että suunta löytyy. Askel kerrallaan.

"Resilienssi ei ole supervoima – se on taito, jota voi oppia."

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *